Sabtu, 22 Ogos 2015

ACIK KANTIN NADS21.8.2015.

Nad,sebagai yang dijanjikan,ini belog untuk kau & co.

Waktu menunjukkan 2.56 pagi.menjadi satu tabiat yang agak membuatku derita_tak boleh tidur lena kalau bukan di rumah sendiri.walhal sekarang ini aku bukan berada di tempat asing pun.inilah kampung halaman encik shahrolnizam,lelaki yang menyayangi aku seadanya dengan menjadikan aku menantu kepada Pn hajah Hasnah dan Hj Ahmad sejak 17 tahun lalu. (wow,dah lama kawin rupanya!)ditemani bunyi kipas yang tak letih berkhidmat dan cicak yang membuat acik terkujat,aku terkial-kial menaip ďi atas skrin ini.demi sebuah cerita yang boleh membikin inspirasi.atau sekadar membuatmu senang hati.tatkala kecamuk jiwamu untuk ke kelas 3G,ahad nanti.

Nads & co.
Terima kasih kerana sudi menjadi pelanggan setia acik kantin setiap pagi.kamu semua memang terbaik,nampak saja acik datang dengan bakul,sambutan meriah akan acik terima.terasa diri disayangi bila kamu semua bangun serentak dan menyerbu acik seraya berkata "yeeeeah,sarapan!"Acik minta maaf selama 2 minggu ini acik tak dapat membuatmu bahagia.acik perlu rehat nads sebab acik rasa kurang sihat.acik rasa perlu jadi manusia normal yang dapat cukup tidur 8 jam sehari.dapat masa untuk santai-santai sambil baca buku amran fans.(nak pinjam tak.ada kàt meja acik.norliatul saida dasbin a.k.a norli dah pinjam.best katanya).acik perlu beberapa hari untuk tak tengok ikan bilis,lada kering dan santan.rumah acik ni dah bau sambal hari_hari.jadi acik rasa untuk meneutralkan bau sambal tersebut acik perlu rehatkan segera aktiviti yang menggugat acik kantin sebenar ni nads.jadi kau dan rakan-rakan dapatlah menyambung silaturahim dengan acik kantin sebenar setelah sekian lama kau menduakannya.murni tak maksud tersirat perbuatan acik ni nads.

Bukan kau saja yang kecewa dengan percutian acik.budak_budak tingkatan 5 pun begitu.encik Darmawan sering melaporkan betapa kelatnya wajah mereka di hari tak dapat supliment nasi lemak meletops acik.sampai tak boleh belajar.ada sorang tu,encik Darmawan kata selalu cakap'lapar dok,lapar dok...' waktu belajar prinsip akaun dengannya.

Kadang budak_budak sengaja lalu_lalu dekat kereta acik dengan harapan dapat tengok beg cantik yang dalamnya mengandungi makanan berkasiat dan lazat.malangnya sepanjang 2 minggu ini,mereka hanya memperoleh kehampaan.mula_mula tu acik bagitahu yang acik nak rehat seminggu.tiba_tiba rasa seronok pula berehat jadi acik tambah cuti lagi seminggu.sementelah pula acik tak berapa sihat.

semalam,acik isi buku dalam beg cantik warna kuning yang selalu acik letak makanan lazat di dalamnya.acik masuk kelas 5 sains 1.masa tu ada'kaki' acik budak 5t3 dekat koridor.dia tersenyum ceria.bukan sebab nampak acik,tapi sebab nampak beg tu.dia cakap 'amboi,macam tau pulak kita lapar'...acik tergelak sambil cakap 'kau nak makan buku ke zid?'.wajahnya terus dibayangi kehampaan.perutnya yang nipis pula mencerminkan kelaparan.siap ada bunyi_bunyi lagi.kesian kan nads.

InshaAllah nads,minggu-minggu mendatang acik akan beroperasi seperti biasa.tambah musim peperiksaan percubaan spm ni nanti.acik tak mahu rehat yang lama ini membuatkan kau jauh hati.rehat yang lama ini juga buat budak-budak iri hati.disangkanya acik tak supply kelas dia,asyik utamakan kelas lain.dah satu kerja pula nak meyakinkan dia betapa acik berlaku adil,sorang tak dapat semua pun tak dapat.susah juga hidup dalam populariti ni ye nads.

Nads,
Semoga catatan hujung minggu acik ni buat hidup kau ceria,seceria lafaz yang pernah kau ucapkan dulu,    'akaklah acik kantin saya!!'

3 comments:

siti azizah Sang Pencinta berkata...

Acik kantin.. ko terbukti memang hebat memasak.. hebat memasak, melukis, melayan anak, melayan suami.. melayan kehidupan. terus jadi hebat bukan untuk org lain tapi utk dirimu juga.

Comels berkata...

terima kasih mak iti.kau juga apa kurangnya. ketabahanmu buat aku terinspirasi,tanpa kau sedari.

Comels berkata...

terima kasih mak iti.kau juga apa kurangnya. ketabahanmu buat aku terinspirasi,tanpa kau sedari.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com