Terdapat ralat dalam alat ini

Isnin, 31 Disember 2007

sambungan puaka...

e
tadi meeting lagi. kira warm up le sebelum mengajo minggu depan. nak terduduk rasanya tengok jawatan 2008. tengok senarai je dah penat ni kalau buat ni mesti turun 14 kilo berat aku. he he. apa nak buat. kerja ni aku yang pilih. dan terus menjadi pilihan. buat apa nak merungut kan.

sebelum aku lupa nak beritahu ni foto abang si Olat dengan mak dia. aku kagum dengan ikatan kasih sayang binatang ni. dah bujang kiranya abang olat ni tapi manja betul bergesel-gesel kat mak dia. sampai kadang mak dia nak berjalan pun tumbang. tengok la tu manja gila. olat pun tak macam tu. aku rasa abang olat ni mesti tak kawin sampai tua. anak mak la katakan.mak dia pulak tak sudi nak memanjakan anak-anak jantannya masa bunting tua je. masa tu manja la kalau berani, mesti kena sepak punya dengan mak dia.

aku ni dah menyimpang jauh dari tajuk asal dan matlamat asal penubuhan blog ni. macamana ha? tak apa kut. nanti-nanti la aku buat topik serius. ni tengah pening dengan kerja dan masalah dunia yang sibuk-sibuk aku ikut fikirkan.. nanti bila keadaan dah reda aku buat topik serius sikit ha.

berbalik kepada isu puaka di puduraya tempohari, sebenarnya aku nak bercerita tentang kejahatan penjual tiket dan air kotak. sesampainya dari Ampang kami terus ke Pudu. aku bukan boleh tengok orang ramai macam tu rasa nak pengsan je. dah lama tak pergi puduraya. akhir sekali aku rasa tahun 1997 lepas konvo dari UPSI. sejak tu tak pernah jenguk dah dan tak ada keinginan pun nak meramaikan tempat tu. tapi 16 disember 2007 terpaksa juga aku tempuh demi menemankan hubbyku yang manja ini berkursus di Ampang. kalaulah ada jalan lain aku rasa elok dari Shah Alam jer tak sesak sangat. tapi banyak pulak kena bayar sebab berpusing-pusing. alah. yang terjadi tetap terjadi.

cerita bermula masa aku dah terdesak nak balik. jam dekat 1 tghari. ulat kaunter tiket punya la ramai. rimas aku. hubby suruh aku beli tiket kerana dia jaga beg kami yang berat macam bangla bawa kain untuk dijual. aku pun survey la kaunter ke JB. malas nak naik Transnasional sebab sempit la konon cari la kaunter yang menawarkan vip seat. terperanjat aku bila harga tiket sampai RM35 seorang. maknanya aku belanja RM70 untuk balik ke JB dari KL sedangkan kalau naik Trans cuma RM48 je. tak pe la aku pujuk hati mungkin bas best. berlari-lari pergi platform 21 kalau tak salah ada mamat macam indon gangster pulak tu tahan kitaorang. dia amik tiket tu ganti dengan tiket lain. aku protes la sebab seat dengan hubby dah terpisah dia dengan gaya nak marah cakap seat free. aku nak hangin jer tapi sabar sebab malu kat public. dah turun bawah tu lama tunggu ada mamat mana ntah suruh kami jalan ambil bas kat luar. jauh la juga. tak kena maki dah bagus syarikat ni macam-macam betul dia buat. sampai kat bas rasa nak meletup aku dapat dah la bas buruk, seat kecik dah tu 4 seat satu baris. sah kena tipu dengan syaitan. aku memang tak halalkan duit aku kerana tertipu macamni. vip seat untuk keselesaan hanya tinggal impian.

dah la fed-up, tamak betul pengusaha syaitan ni.dekat 1.30 tak jalan lagi masih tunggu penumpang. tak payah le amik lagi dah tau lebih pukul 1 tu. aircond tak sejuk langsung... hubby cakap kita dah kena tipu. aku kata `sabar mel, ni la dugaan nak jadi jutawan, bukan senang`. satu lagi peristiwa aku jumpa puaka jual air kotak. tengah tunggu bas jalan tu ada sorang mamat ni selamba naik bas jerit-jerit`air kotak-air kotak, sapa nak, sapa tak dapat lagi. approach dia macam nak pujuk pelanggan supaya tak merajuk dengan siri penipuan syarikat bas tu. berebut-rebut la orang minta air kotak ada yang amik 2,6 dan lain-lain. hubby tanya, mel nak air kotak? aku kata `tak hingin, tak kebulur dengan air tu`. aku kalau dah marah x payah pujuk masa panas tu, buang karan je. ya Allah, aku dan semua penumpang tak sangka betul lepas habis je mamat tu edarkan air kotak tu dari depan ke belakang dia kutip duit, ya, bayar satu kotak 2 ringgit, 2 kotak 4 ringgit... terkejut betul yang dah ambil tu. dah terminum nak buat macamana. ada yang cakap ingatkan free selamba aje puaka tu jawab `air longkang je free bang`. rasa nak penampo je muka dia. ada yang belum minum tu pulang balik lepas tu dia mnerungut brader tu pulang beberapa orang lain ikut pulangkan. dalam hati aku `tak kena maki dah untung si mamat ni.` aku terfikir tergamak betul bagi makan anak bini hasil penipuan air kotak dan tiket bas. memang kena sumpah dalam hati dia orang ni. tak berkat hidup. aku terus membebel dengan hubby tentang jahatnya manusia di puduraya ni.

masa bas dah jalan aircond tak sejuk langsung. berhenti kat mobil dia kata nak pergi toilet ke apa semua kat situ bas non stop terus ke JB. penipu besar. sampai macap berenti kat kedai cina mana entah . lama la juga. ada sorang aweks UIA depan aku selang 2-3 seat duduk menyenget je dari KL sampai JB sebab seat dia basah air aircond menitik tak berhenti.. em..aku tau dia student UIA sebab masa kat pudu tunggu bas tadinya sempat borak kejap. dia selalu balik tiket tak pernak naik dekat seplo ringgit macamtu.

apapun, itulah pengalaman yang tak ternilai harganya. lepas ni kalau jadi jutawan forex(AMINNN) tak le sombong sebab dah tercanai dek kepayahan hidup, insyaallah.. sesapa student aku yang baca cerita ni, kalau belajar kat Kl nanti dan terpaksa beli tiket di puduraya, belilah di kaunter yang meyakinkan. macam transnasional ke, konsortium atau sebagainya. jangan tertipu dengan kaunter yang tampal gambar vip seat tapi servis macam beca. janganlah ke kaunter sebelah dunkin donut yang KL-JB-Singapore tu (masa cerita ni di tulis sYARIKAT PENIPU TU KAT SEBELAH KIRI ANDA DARI DUNKIN DONUT, KAUNTER KE DUA ATAU PERTAMA KALAU TAK SALAH..) dan padan muka korang syarikat bas penipu.
jangan beli air kotak dari mamat `baik hati` yang datang masa anda tunggu bas nak jalan. penipu besar tu!

1 comments:

sakura berkata...

hmmm. mule- mula bace cam rase citer seram ade ghost kt pudu tp puake ulat n air kotak.. well sabar je lah cikgu nak buat mcm ner kan. benda adh jadi... hmmm ape yg ckgu pesan tu watashi akan ingat n amik iktibar... doa2kan lah yer ese dpt smbung blajar amik degree plak lepas nih... 2008 pnuh ngan cabaran coz stpm mnanti n bakal menjelang... huhu seram sejuk rasenye cuti skul pon x rase cuti coz x ble tinggal buku... nak kne manage time blaja na kerje. semoga cikgu berjaya menjadi jutawan forex...amin.. see u in skul...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com