Terdapat ralat dalam alat ini

Rabu, 27 Julai 2011

Sudah Takdirnya Begitu

7.43 pagi.Rabu.27.julai 2011

`hello, Jana kat mana?`
`sorry la Kak Wa, aku cuti crk. semalam aku accident`.
`ooo, tak apa la, akak cari sapa relief kau`.
mesti kak wa kelam kabut cari sapa relief aku sebab tak jangka pun aku nak cuti hari ini.

ya, hari ini pagi-pagi lagi aku call Pn. Pengetua. minta cuti tanpa rekod.  sebabnya semalam aku sudah ditakdirkan untuk eksiden. Tapi Alhamdulillah, aku dan hubby tak apa-apa. cuma kereta saja nak masuk workshop. dan urusan-urusan report kat balai, ambil insuran dan geran dan beberapa perkara remeh lagi buatkan aku minta cuti hari ini.

semalam, masa nak carikan anak murid aku printer kat Jusco Taman U, dekat bawah jejantas u-turn depan Jusco tu hubby bawa kereta biasa-biasa je. tiba-tiba..     gedegang!..2 kali aku dengar bunyi yang sangat kuat dekat belakang kereta aku..aku pun menjerit macam klise cerita melayu..`abangggg!`

aku sangat suspen. berdasarkan bunyi hentakan tadi aku rasa habislah bumper atau bonet  kereta aku. aku terperanjat sebenarnya. hubby keluar. rupanya satu  proton waja sudah langgar kereta aku. dan satu iswara hitam sudah langgar kereta waja tu.
aku tanya hubby teruk tak kereta  ? dia masih boleh senyum dan kata tak ada apa-apa. aku tak percaya dan aku keluar tengok sendiri. Ya, Alhamdulillah memang tak la teruk sangat. kemek sikit.

yang boringnya aku tak bawa kamera. hubby pun tak bawa telefon yang ada kamera. kalau tak boleh aku share dengan kawan semua betapa meriahnya keadaan waktu tu.

tapi yang paling ajaib tak sampai 3 minit berlumba-lumba orang tonto datang. dari mana ntah dapat info ada eksiden, cepat je sampainya. lepas tu hubby pening sebab nmasing-masing melobi hubby untuk hantar ke syarikat mereka.

insuran claim dari owner waja tu. owner waja tu pula claim dari owner iswara yang langgar dia.  puncanya brother iswara tu cakap kereta dia brek tak berapa makan. itulah pasal dia langgar kereta depan tak ribut tak apa. kesian juga kat waja tu, depan belakang kemek. tapi  yang paling teruk iswara lah.

moralnya, kalau tahu kereta kau dalam kondisi berbahaya, jangan bawa jalan. dah la Taman U tu punya sibuk sampai sekarang aku takut nak drive sorang-sorang.

tapi semalam yang terlibat semuanya cool aje. tak de yang marah-marah pun. tak de sesiapa menyalahkan orang. sapa nak eksiden, ye tak. sampai nak maghrib juga la semalam buat report.kat balai polis TuTa.

kalau kita bawa kereta dah lama pun, belum tentu kita tak kemalangan kan. kalau tak melanggar, kita dilanggar.

hubby kata jangan sedih sangat. dah takdir. sebenarnya mungkin Allah takdirkan kami terlibat dalam keadaan yang lebih teruk, tapi alhamdulillah, cuma kereta aje kena repair. mungkin berkat doa yang sering diamalkan sebelum memulakan perjalanan.entahnya takdir yang asal ialah kami cedera parah ke, sapa tahu.

takdir boleh diubah dengan doa, kalau Tuhan nak ia berubah.

1 comments:

siti azizah Sang Pencinta berkata...

alhamdulillah kamu berdua tak apa-apa.. syukur..

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com