Terdapat ralat dalam alat ini

Isnin, 12 November 2012

Damia Maisarah (Part 3)

sekarang ni pukul 4.30 pagi.hari ni umur mia 68 hari. mia nak cerita,2 hari lepas mia pergi cucuk kat klinik Jamiah.wah, tak sakit pun.mia tak nangis sikit pun. tapi doktor bilang, mungkin suntikan kali ni buat mia demam sikit kesan tindakbalas suntikan tu. kata doktor,kalau demam banyak,kasi mia makan ubat demam yang doktor bagi.berat mia dah 5.7 kilo. tinggi mia dah 59 cm.

ala,tak manja la panggil nama mia. kita guna nama `adik` nak. manja sikit rasanya.  gambar ni mami ambil semalam.adik sedang senyum-senyum. mami bilang muka adik macam bidadari kecil,tambah-tambah kalau adik senyum,mami rasa sangat tenang dan sayang kat adik. sekarang ni badan adik ta sedap, malam tadi mami kata adik demam sikit.hari ni adik macam meragam,sikit-sikit nak nangis.  semalam adik rasa lonely sangat sebab bapak balik kampung,ziarah nenek dengan atuk.adik tak ikut sebab mami bilang tak pe lah, baru lepas cucuk,badan adik tak selesa. tinggal mami dengan si bujang aje temankan adik.jadi adik macam sayu je hati..sikit-sikit adik nangis,merengek. muka adik sebek aje. dah pukul 8 malam tu mami tak sampai hati tengok adik,mami terus call bapak.bapak kata `on the way`.   adik rasa rindu kat bapak sebab bapak rajin layan blues dengan adik..

tapi mami bilang adik kena sabar sikit. bapak anak lelaki,tanggungjawab bapak jenguk atuk dan nenek,gembirakan mereka setiap masa,tak pernah terputus walau bapak dah kawin dengan mami. mami lain,anak perempuan...adik gembira sebab bapak berusaha jadi anak soleh,mami bilang esok kalau mami dan bapak dah tua, adik selalulah jenguk mami dan bapak,macam bapak buat kat atuk dan nenek. mami pun suka bapak jadi anak soleh. insyaAllah, nanti adik besar adik tak lupa pesan mami tu.
ni gambar waktu adik tidur atas `car seat`.mami buat macam kerusi goyang,terbuai-buai adik dibuatnya. saja mami tak mahu belikan adik buai,mami kata tak mau adik demand, nak ke mana-mana susah,asyik nak buai aje. mami kata adik kena tabah dan berdikari sebab mami kerja.kalau adik cukup dengan apa yang ada,nanti urusan jadi mudah..ok, adik akan terima apa mami ajar.adik suka berdikari,macam mami.mami bilang,walaupun kita perempuan,tak payahlah semua benda nak harapkan suami atau orang lelaki.tak payah susahkan mereka dengan benda remeh temeh kerana mereka ada tanggungjawab yang banyak. sebab itu mami suruh adik belajar rajin-rajin kerana ilmu akan jaga kita sampai kita mati.ilmu akan buat kita berharga dan senang sebab itulah janji Allah kepada penuntut ilmu. ye lah mami, adik ingat semua tu.

sebenarnya adik tidur sebelah bapak. bapak akan dodoi adik bila adik terjaga sampai bapak tertidur pulak. kesian bapak,letih kerja berat hari-hari disamping mental torture dari urusan dengan customer yang renyah. tapi bapak simpan dalam hati.bila balik,bapak tunjuk muka happy dekat adik.Ya Allah, kesiankanlah bapak, kabulkanlah cita-cita bapak nak kerj sendiri ya Allah..adik kesian tengok bapak kerja pagi petang siang malam.kadang malam-malam buta bapak pergi kerja bila ada problem kat tempat client. Ya Allah, berilah kesabaran dan pahala yang besar kepada bapak atas pengorbanannya.

mami bilang,mami bersyukur sangat sebab bapak ringan tulang tolong mami uruskan adik. kalau mami dah lepak sangat bapak akan jaga adik,pujuk adik,tukar lampin adik,buatkan susu adik..semua-semua bapak buat.kadang bapak tolak adik guna stroller kedepan ke belakang rumah yang tak berapa besar tu,supaya adik diam dari merengek.

malam tadi adik meragam,kembung perut. tak berak,tak kentut sampai perut adik buncit dan keras. adik dah la demam,perut kembung pulak. apa lagi,adik mengamuk aje lah. mami pun dah mati akal nak pujuk adik. sapu minyak yuyi dah, minyak telon dah, urut badan adik dah,pujuk adik semua dah. merengek juga.lepas tu bapak buka internet,cari tips `menangani bayi kembung perut`. lepas tu bapak pergi peti ais,cari 3 biji lada hitam,bapak tumbuk pakai lesung sampai halus dan bubuh kat pusat adik. mami tergelak sebab takut berterabur lada hitam tu. bapak alas dengan tisu dan kepitkan dalam barut kuat-kuat. lepas tu adik meragam sampai 11.30 malam, mami lepak sangat,bapak pun lepak juga sebab dari petang tu adik buat perangai. last-last, mami letak adik dalam stroller, bawa adik tidur dalm bilik,buka aircond 24 darjah selsius sebab adik berpeluh-peluh. lepas tu mami tertidur kerana keletihan. adik pun tidur juga. sampai 4 pagi mami terjaga tengok adik tidur dengan lenanya. mami senang hati. mami periksa lampin adik masih tak berak.mami susah hati semula. dalam 4.30 adik terjaga,mami bagi susu dan adik tertidur semula. 

mami sapu minyak telon kat betis,kaki dan perut adik. semoga Allah  mengasihani adik, sembuhkanlah sakit adik ni ya Allah...
gambar ni mami ambil sebelum adik terjaga,pukul 4 lebih pagi tadi. adik tidur dalam kerusi tolak!




1 comments:

siti azizah Sang Pencinta berkata...

huhuww. akhirnya.. setelah penat menunggu ada juga tulisan mengenai Mia. indahkan ada anak.. sesungguhnya mereka la racun dan penawar dlm hidup kita.. bagi kita yg mempunyai cerita yg hampir sama.. ini la anugerah Allah SWT yg paling besar!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com