Terdapat ralat dalam alat ini

Isnin, 7 Disember 2009

membebel

kali pertama aku berkenalan dengan peugeot masa kat rumah mak yongpeng, tengok cd cerita `taxi`. best betul kena tipu orang putih, main drift-drift guna peugeot. lama dah berlalu. tak de keinginan pun memilikinya.
tapi awal bulan 4 2009 kak jem meracuni fikiranku untuk beli 206. yang menariknya, tak payah muka, tak de interest... harga Rm61200. masa tu hubby selalu hantar aku pakai jca pinjam abang man punya.

aku rasa dah sampai masanya untuk aku berdikari. kalau tak mula, macamana nak berani. aku balik rumah terus cakap dengan hubby nak ajak tengok 206. tengok kak jem punya tak lawa sangat. bila pergi showroom, aku ternampak yang pakai lambang peugeot, bukan naza. ropanya nak lambang tu kena beli ori, 300. ah, aku tak dulik. kalau boleh suma aku nak tukar ori peugeot tapi tak boleh. tak boleh sebab aku terlampau kaya.heh heh.

tapi aku nak komplen sikit pasal naza ni. ni yang aku marah ni orang melayu kalau berniaga masalah betul dengan integriti. loya betul. kalau dah suku sakat.... tu memang macam tu la. aku taktau sapa yang kaki belit sebenarnya. tapi lantakla aku nak membebel. kalau ceo naza baca blog aku bagus juga, biar dia dengar dari pengguna sendiri. kata tak de duit muka, tapi kena bayar gak rm300. untuk koperasi hapa ke entah. lepastu masa dalam agrement kata aku kena bayar rm425 sampai 12 tahun. tup-tup bila potong gaji jadi 438. hampeh kebenda datang kena bayar lebih RM13.50. kak jem dah bising je. aku telfon naza. dia kata memang naza potong 425. aku tak puas hati. korek punya korek ada satu koperasi rupanya yang uruskan pinjaman dengan angkasa. 13.50 tu yuran dia la. aku hangin betul. tak boleh ke cakap terus terang, 425 tambah yuran koperasi 13.50. dah 12 tahun dari satu customer saja koperasi hampeh dapat 1300 lebih kurang. kalau 10k? tak berjuta?

orang koperasi tu kata benda ni dah bentang dengan ceo naza, tapi pelik kenapqa naza tak bagitau customer. aKU KUT GERAM AKU REPORT JE KAT PAPER. integriti tak diamalkan dalam perniagaan.bukan berkira sangat, eh, tapi aku berkira la sebab duit aku. jadi harga sebenar 206 aku ialah rm63k something la. hangin, hangin.

nasib baik le naza pengedar tunggul. eh, tunggal. kalau tak aku rasa aku cari tempat lain nak beli peugeot. kalau aku cakap macamni ada orang marah. nanti kata busuk hati tengok melayu berniaga. sori la kawan, aku ni kalau boleh biar melayu muslim semua berjaya dalam perniagaan. tapi melayu, tolonglah. perhatikanlah kelemahan bangsa kita dalam berniaga. jangan ambil mudah perkara bersangkutan menjaga hati pelanggan kerana setinggi mana pun anda, tanpa pelanggan anda tidak ada apa-apa!

panjang pulak aku berleter. ni nak bagitau, best betul bawa 206. tak sama dengan lain. hubby la yang paling kata best, best tak habis-habis.ye la. kami pernah ada saga, wira, waja. tapi 206 the best. cuma hampa sikit dengan qc naza yg tertidur, dan pengurusan naza yang pekak telinga.
entry aku ni macam fokus harta dunia aje kan. he he. tak de la. saja je untuk jadi penguat semangat berusaha lebih gigih untuk capai impian. impian aku ialah nak langsaikan hutang rumah, kereta dan bank, bagi mak banyak-banyak duit, tolong keluarga aku yang susah, tolong orang miskin dan simpan harta sikit untuk hari depan supaya hidup tak menyusahkan orang.
semoga aku diberi umur yang berkat, rezki yang halal dan hidup sejahtera untuk mencapai impian ini. kekayaan bukan matlamat, cuma alat.
kalau hidup pun merempat, macamana nak beri orang lain manfaat?

yeee, mari kita mencintai kerja kita. khas buat tanty, teman aku meluah rasa betapa tak bestnya kerja kita kalau tengah banyak kan... ooo, ko enjoy ye cuti ni. pergi genting la, pd la... hamboi.... takpe, release tension sikit. kalau tak macam sakit je muka kau. ha ha ha.... selamat berehat.

2 comments:

SMKKK berkata...

Entah le Jan. balik cuti aku rasa dada sakit... nak nafas susah...nak cek doktor takut... masa cuti ari tu kepala sakit... tanda darh tinggi ke? Ni sibuk menanda...

SMKKK berkata...

Entah le Jan. balik cuti aku rasa dada sakit... nak nafas susah...nak cek doktor takut... masa cuti ari tu kepala sakit... tanda darh tinggi ke? Ni sibuk menanda...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com