Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 29 Ogos 2009

vantage-menikmati kehidupan


semalam aku pergi plaza angsana dengan hubby. panjang ceritanya. sebenarnya nak cari buku Sun Tzu-Art of War tapi terjumpa benda lain. tentang buku Sun Tzu ni nanti aku ulas dalam post yang lain. Hm. Harini saja dah berapa banyak post aku. lupa diri. tak pe lah. share perasaan dengan korang kat maya. yang baik jadikan teladan ok. yg tak baik jgn dibuat.

kat angsana ada satu tempat nama Romantika. mak aiii, banyak betul vantage ciplak. aku beli piring letak kat dinding. setakat 5 hengget tu takdirnya kalau pecah aku tak kisah pun. he he. agaknya cikgu set-set vantage kat Starp tu kalau tau ada vantage tak asli kat sini mesti rasa nak tengok kan.

kisahnya vantage ni aku dah terbeli sebab dapat main kutu. kan mahal, kalau tanya kat lagenda 400 lebih satu set. tahun lepas masa tu nak raya aku jalan kat rumah kak Noli. nampak katalog vantage. Ain kata boleh main kutu.dapat murah satu set cuma 260 je sebab koperasi askar punya. aku amik 3 set (ha Ha). pastu aku teringat kak lela yg tergila vantage nak cari kaserol. aku bawak le ke sekolah. berebut-rebut orang beli sebab murah gitu-gini 15 set juga la sumanya. tapi sekaki payung vantage pun aku tak dapat upah. cis.
dah bayar 10 kali,lambat la sampainya. masa beli dulu janjinya barang sampai dulu dah masuk 4 bulan bayang pun tak nampak. aku da suspen. tau je la mesti diaorang bising kan. tobat aku nak jadi dealer lagi.
satu hari tu aku dapat call misteri marah-marah. salam tidak apa tidak. tinggi suara kat aku. ewah makcik ni main kasar nampak. sambil kontrol volume dan intonasi yg meyakinkan walau ada nada gentar aku tanya makcik tu,,"ni apa hal ni, salam tidak apa tidak, nak marah-marah pulak? lepastu dengan nada insaf pemanggil tu pun bagitau nama dia sebenarnya dealer kepada dealer kepada dealer kat taman aku ni. dia bengang pasal group aku bising-bising pasal vantage. aku pun bagi le tau macamana tak bising janji bukan-bukan .kata dapat tak sampai sebulan tapi dah masuk 4 bulan senyap je.rupanya ada masalah komunikasi jer. aku bagitau, sabar tetap jadi keutamaan , tapi tak payah la janji kalau tak ditepati.

lepas dari kontroversi tu aku rasa kalau dealer tu mesej bahasanya sungguh sopan. karangan dalam 70% lebih boleh dapat markah tu. he he.. orang berbudi kita berbahasa, ye tak.pengajarannya, komunikasi kena jelas, kalau tidak macam-macam hal boleh berlaku. satu lagi, kita akan dapat balik apa yang kita beri kat orang. ala..kata omputeh tu apa..`what u give u get back`.. lebih kurang la kot.

dalam beberapa masa tu aku la dapat dulu sebab aku bernasib baik kut.malam tu juga aku rasmikan dengan hubby. ain datang hantar set tu dekat 12 tengah malam. sedang aku menikmati enaknya teh boh dan roti dengan vantage original baru ku, ain teefon.."kak ana, boleh tak pulang satu set sebab ain tersalah bagi la. itu giliran orang lain punya." aku panik. "akak bukan sayang nak bagi ain, tapi akak dah guna sekarang ni.. siap buat teh lagi.camno?".. "laa, semangatnya akak ni.. tak pe la.." aku n hubby tergelak-gelak. obses betul..

setahu aku, antara 8 orang yg beli vantage ni kat Starp , aku la yg paling brutal sebab makan hari-hari pakai set vantage. sarapan, makan malam n tengahari. kalau sedara mara dan anak-anak buah aku datang pun aku dengan ikhlasnya hidangkan guna vantage. hubby tanya, tak sayang ke kalau pecah?

aku jawab, hidup, beli sesuatu untuk dinikmati, bukan untuk di simpan!dah pecah beli lain la. he he.

kesian aku tengok orang yang tak menikmati hidup ni.cuba bayangkan. beli kereta baru, plastik seat berbulan-bulan tak bukak lagi.bila dah bukak, takut comot sanggup beli alas kaki 5 hengget tu buat alas seat. takut kotor. maknanya, dia tak duduk atas seat kereta yg dibeli berpuluh ribu ,yg sampai 1/3 usianya baru habis bayar. tapi dia duduk atas alas kaki beb! alas kaki!

aku tanya peng, kawan vantage aku yg kaya-raya.(apa tak kaya hubby dia tauke kilang, rumah kat palm villa rega Rm600k. tu harga belum renovet lagi tu..)"kau pakai tak vantage ko beli haritu?" "tak, sayang la.. aku simpan dalam almari.." aku tepuk dahi. Onah cerita dia pakai sekali jer buat minum teh. kak maznah pulak kata tunggu ada peristiwa besar dalam keluarga macam hari jadi ke, apa ke ..baru dia nak pakai.azwan kata dia punya tak save sebab mak dia nak rembat buat penuhkan koleksi set kat almari jati diruang tamu rumah maknya kat n9.

apa apa je lah. tapi pandangan aku, dah beli, lenjan jer puas-puas. apa nak simpan. membeli dan tak digunakan untuk sendiri sama macam yg profesor Dr. Hamka bagitahu.`.itulah manusia yg rugi kerana tidak menikmati hidup. menyediakan sesuatu bukan untuknya.`

7-8 tahun dulu aku beli set pinggan juga dari kak Rosita masa di sekolah lama. kak ita pesan, dah beli tu pakai, kalau simpan tak guna nanti kita mati bini muda yang pakai. aku pegang kata-kata kak ita. tak lama lepas tu kak ita meninggal mengejut. tak lama lepas tu juga suami dia kawin lain. korang dapat bayangkan apa jadi kat pinggan mangkuk kak ita?

bukan lah aku tamak dengan harta dunia. siap aku pernah cakap dengan hubby, mel, kalau ayang mati dulu amiklah segala harta ni. rumah, peugeot,vantage, bla..blaa.. nak kawin baru pun boleh tapi cari yg senonoh sikit. ayang tak nak apa-aapa, cuma ingatlah Allah , bayarkan hutang ayang yg ayang dah tulis kat pintu almari tu dan sedekahkan ayang dengan selawat dan doa tiap hari.. tu je..hubby pun mcm sayu je. mana nak dapat isteri yg comel , manja, indipendent dan baik cam ni? hahaha.
syahdu kann.. aku sangat menikmati kesempatan yg ada. aku menikmati setiap detik kebersamaan ku dengan hubby dan harta dunia anugerah Ilahi.sebab tu aku tak kisah pakai set mahal-mahal.terbiasa dengan kualiti (konon) aku jadi marah pada pengurusan imanos kat plaza angsana pada satu hari tu. aku pergi makan kat sana masa duit banyak sikit. ada ke patut servis pakai pinggan melamine harga 2 hengget kat hot market. hello, harga makanan u all untuk 2 orang cecah 50 hengget tau. apa salah present baik sikit. kut tak de budget sangat pergi la beli claytan reject kat air hitam tu. baru rm2.50. cantik-cantik.

hubby geleng kepala. dia cakap aku pelanggan yg fussy. aku peduli apa. setakat melamine koman, aku makan kat kedai mamak pun dapat.spagetti bolognaise pun aku boleh masak sendiri. aku ke sana sebab nak menikmati suasana. aku membayar untuk servis dan suasana...
lagipun aku tak marah pun pelayan tu. aku membebel kat hubby jer. korang jangan la ingat aku ni kejam sangat. haha..

kerana berpegang pada prinsip 'menikmati hidup' inilah aku n hubby koyak je plastik kereta 206ku yg tersayang masa kat kedai lagi. dealer tu kata, ingat aku tak mau buang plastik pembungkusnya, aku kata" huh. tak de kerja aku nak drive dengan plastik-plastik seat tu". hello, orang lain pun beli kereta jugak okey, tak kan la aku jakun sangat.(supaya tak dikata menunjuk dan jakun atau teruja kerana kemampuan anda sendiri beli kereta baru, tolong koyak plastik pembungkus seat sebelum anda drive. anda rasa orang yang toleh tu kagum, sebenarnya dia nak kata anda dari planet mana?)

kadang baru je lepas basuh kereta nanti dengan pasir yng berbutir-butir di kaki aku (sebab sekolah aku berpasir, tapi tak la macam padang pasir sahara tu)naik kereta. nanti aku tergelak ngan hubby..ish.. baru je basuh, dah comot balik. habis, tak kan nak alas surat khabar kut? please... tolonglah nikmati kehidupan anda!

mungkin entry ni korang nampak aku macam kerek je. tapi sebenarnya tidak. itu pandangan aku tentang kehidupan. aku bermewah sangat? juga tidak. aku tak beli baju gila-gila macam sahabatku kaum hawa. koleksi baju aku yg senonoh sikit ada la beberapa helai je.baju tu aku bawa balik kampung, bawa ngajar,jalan-jalan dan buat baju raya.aku rasa baju yg aku bergilir pakai semuanya ada la 8 pasang. cuma tak terdengar lagi budak komplain `apasal cikgu ni tiap minggu rolling baju yg sama? `haha. kalau dia tanya aku mesti aku jawab dengan konfidennya... yg penting bukan baju tapi kat sini..(sambil aku tunjuk kat bahagian otak kepala aku) lepas tu mesti bebudak ni insaf, lawa pun tak guna kalau tak pandai...brain and beuty..

2 comments:

RiTs berkata...

na...aku suka baca entry ko ni..he..he.. nikmati kehidupan sementara hidup..percaya atau tak aku pun tak mampu lagi nak dapatkan vantage..he..he.. ke aku tak sempat nak ikuti perkembangan semasa..emmm...

Comels berkata...

ko mesti mampu kalau dapat main kutu dan harga diskaun macam aku. kalau tak, aku pun sama. eke ke. baru sebulan lepas abis bayar. tak de la rasa macam kat angkasa raya pun bila guna vantage tu. sama je la rasa nasik jugak. cuma rasa macam kerek sikit la memula. tapi dah lama-lama biasa je. kadang pinggan pun sehari suntuk tak basuh. haha.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com