Terdapat ralat dalam alat ini

Isnin, 19 Oktober 2009

wayang

semalam hari ahad. ajak hubby pergi tengok wayang kat jusco tebrau. melepaskan penat. aku suka tengok citer omputih. tak minat sangat cerita melayu. entahlah, bukan berlagak. cuma aku malas nak tengok lawak splastik yang bodoh. tak semua la. memang jauh ketinggalan sebab teknologi kita pun jauh sangat dengan barat atau hongkong. barat dan negara lain pun ada juga lawak dungu yang memualkan.
kalau aku nak bagi rating filem yg mesejnya boleh tahan aku suka filem aflin sauki. kalau suka filem yg tak payah fikir berat-berat dan just for fun tengok david teoh punya filem. tapi aku tak suka filem razak mohiden n yusof haslam. aku rasa mentaliti aku direndah-rendahkan dengan lawak splastik tahap gaban. tengok ajelah sifu dan tongga tu. kesian aku dengan bakat yang ada tapi terpaksa ikut skrip bodoh camtu.  nasib baik tak ada lagi filem julie dahlan, kalau tak, aku mogok tak mo tengok tv setahun pun tak pe. geli aku. cerita ntah apa-apa. banyak eksploitasi badan pompuan je.

sapa-sapa pengarah yang terbaca entry ni jangan marah ha... ini pandangan peribadi aku. lagi satu aku benci betul filem yg tema bohsia, rempit, drift dan apa-apa ntah. lebih sudu dari kuah. adegan seks lebih banyak dari tema cerita. tak membantu pun filem tu sebenarnya untuk ubah budak-budak nakal ni. maaflah ye shamsul, filem kau tak de dalam senarai wajib tengok aku.

semalam aku marathon tengok 2 wayang. cloudy with a chance of meatballs dan papadom. sempat la juga 2 kali semayang kat jusco tu. amik 5.20 dan 8.30 mlm.
aku suka cerita animasi omputih. terselit pengajaran yang tinggi didalamnya.
aku suka juga dengan cerita afdlin sauki. cuma tak payah la adegan mesra-mesra, peluk cium tu even watak anak ayah atau suami isteri. tak bagus. boleh je nak tunjuk kasih sayang tanpa babak seperti itu. itulah kekuatan seni yg anda kena cari.

alang-alang aku berleter tentang filem malaysia, aku nak tegur sikit cerita nur kasih tu. mesej baik tapi aku muak dengan adegan peluk cium gesel pelakon-pelakonnya. cerita dakwah dah jadi cerita murah. muak, loya, mual aku tengok. dah tak pernah tengok lagi. dah tau pun apa endingnya. hei, anda yang mengarah, produser dan semua yang terlibat, filem boleh jadi medium yg baik untuk mendidik. tapi kalau anda semua terbawa dengan pemikiran liberal, ramai-ramailah kita ke neraka akhirnya. apa tidaknya, sikit-sikit cium dahi, peluk bini, peluk laki... gesel-gesel.. wass upp? anda semua kena berubah dan akui anda tidak sekreatif iran dalam pembikinan movie.

semalam aku n hubby tak banyak ketawa di saat orang ketawa masa tengok papadom. aku tak suka lawak splastik. tapi ada juga babak yang buat kami ketawa spontan. itulah yg kami cari dalam filem melayu. jarang jumpa. adakah salah penonton kalau mereka tak gemar menonton filem sendiri?


layan cerita animasi lagi puas hati...

0 comments:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com