Terdapat ralat dalam alat ini

Rabu, 30 September 2009

aku dalam 2 versi

harini aku menjadi-jadi dalam 2 versi berbeza. sangat ceria di 5T1 dan 5P1 tapi mengamuk di kelas 3H. kita cerita yang menyeronokkan dulu.hari ini aku bagi hadiah kepada nazreen, shima jamal kerana dapat anugerah pelajar paling popular yang kawan-kawannya vote sendiri. tersengih-sengih nazren malu-malu nak ke depan. yang shimah pulak macam tak sangka dapat markah BM paling tinggi, 66%. oklah tu, ikut kemampuan mereka.

boyak,fahmi,farah atika,jiha,ijat,bahtiar,adham m.kurus pulak boyak dalam gambar ni. aku tanya dia, esok kalau awak dah besar dan hensem tak kan nak panggil boyak lagi? apa ntah dia jawab aku pun lupa.bahtiar ni aku risau sikit kerana tak serius belajar. trial hari tu pun tak ambil. jangan buat masa SPM nanti, menyesal tak sudah kamu tau.



nazreen-anugerah kawan yg disenangi.aku tak suka nazren jadi penyanyi walau suaranya merdu. kau teruskan ajelah cita-citamu yang lagi satu tu nazren, penyanyi ni senang terjerumus ke kancah yang tak elok. bukan aku tak hargai kelebihan dia, tapi aku sayang dia,sebab tu aku tak mahu dia jadi artis. no!no!no!



shimah jamal, markah bm tertinggi.pendiam budak ni, tak sangga pulak dapat makah baik. teruskan, semoga berjaya!



aku dan oden, selalu aku suruh oden baca `a`uzubillah sebab asal bm je tertidur. asal tertidur aje BM. rupanya subjek lain pun dia tidur juga. dia tak tidur masa rehat dan kalau tak belajar aje. ajaib kan budak ni.periksa pun tertidur. aku cakap ko ni badan je besar, lawan la setan yg kecik-kecik tu.mesti setan tengah stapler kelopak mata dia.lepas bangun kejap dia akan tidur balik. heran betul..dia cakap, kalau ada anugerah pelajar bm paling rendah mesti dia dapat.. he he.semoga jadi pemilik bengkel yg berjaya,oden. boleh cikgu hantar kereta free. cikgu doakan..  


adham mustapha. loyar buruk, ada aje jawabnya kalau kena marah. korang tengok je la rambutnya tu. tulisan cantik, tapi kena dikukuhkan dengan fakta yg baik bila menulis karangan. cita-cita dia nak kerja kerajaan sebab senang katanya. ada juga perancangan masa depan budak ni. teruskanlah mana-mana yang baik. 


zulfahmy. suka panggil aku emak. kenapa entah. jambul aje tinggi. kadang rajin kadang malas. tengok mood dia la.kemain lagi dah ada aweks aku dengar. belajar dulu, dah berjaya baru fikir nak anak dara orang fami! 


loqman. adik kumpulan sepah yang sapa ntah nama abang dia tu. ala yang pandai buat suara ramli sarip tu la. pandai, tapi banyak sangat kerja nak dibuat dalam satu masa sampai result pun jadi teruk la juga.. ada juga kadang aku nampak kematangan dalam pemikiran. kadang je la. nakal gila ni masa form 4 tapi dah baik la aku tengok masuk form 5 ni.

odah, adham j, ijat dan oden. odah ni nama sebenar dia rodiah. aku susah nak ingat, aku panggil odah gelang. dah sampai sekarang kawan-kawan dia pun panggil odah juga.odah ni kuat betul melatah. aku selalu marah dia, aku bagitau nanti kalau mati tak mengucap, melatah aje, macamana?dia cakap dah berusaha, tapi susuah nak hilang. odah-odah..

budak-budak ni terlampau teruja, semalam lagi dah desak aku nak tahu sapa pelajar paling disenangi oleh rakan masing-masing,dah buat survey dekat sebulan yang lepas. aku suprisekan saja, tunggu sampai tahu result trial ni baru aku bagitahu. boyak dah tak sabar-sabar, semalam dia cakap, `hah cikgu, haritu sebelum raya cikgu ada janji ingat tak?` aku nak tergelak mengenang perangai bebudak ni. umur dah 17 tahun, tapi perangai manja macam budak kecik. satu lagi perangai mereka ialah bila nampak aje aku nak gerak ke kelas, aku dengar dah diaorang bising cakap..`ha, cepat, cepat, cikgu dah nak sampai..`korang tau apa diaorang buat? menyorok balik tiang atau kelas kosong suruh aku carik. tak de kerja aku nak cari kadang aku jeritkan aje, `odin, tak payah la kamu nak menyorok balik tiang tu, perut awak tu nak simpan kat mana? kalau kecik macam jiman tu memang aku tak nampak la..nanti minta aku jemput satu-satu. aku cubit aje, malas nak cerita banyak. tapi masa aku buat survey pelajar paling popular tu, aku buat la sekali survey guru paling disayangi dan guru yang kurang digemari beserta sebabnya.

nak tahu apa keputusannya? jeng-jeng-jeng.. guru paling disayangi ialah... ah, malu nak cakap. korang agak-agak je la ye.kalau aku cakap nanti korang kata aku bangga diri pulak... hehe.

tak de lah. sebenarnya aku sambil buat survey tentang tingkah laku manusia. kesimpulan yang aku dapat ialah, kalau kita nak diperlakukan seperti yang kita inginkan, perlakukanlah orang lain dengan perkara yang sama. apa kita beri, itulah kita dapat balik. bila aku bercerita begini, tak bermakna seluruh murid sayangkan aku, mustahil lah kan. aku pun manusia biasa, ada sisi kelam yang kadangkala emo dan tidak adil dalam tindakan. perlakuan aku yang begini pasti menimbulkan konflik. ah, nanti kita cerita yang itu. kita cerita bab yang menyeronokkan dulu.

lepas ni aku tak akan jumpa lagi bebudak ni melainkan mereka sambung tingkatan 6 kat sini. tapi aku cakap dah dengan mereka, tak penting sangat berapa bagus result kamu, yang penting bagaimana kehidupan kamu seterusnya diurus. kadang ada yang spm score A semua, penghabisnya bila dewasa tak kemana juga. yang tak memberangsangkan dalam spm pulak yang jadi jutawan dan berjaya dulu. itulah pengurusan EQ, yang kadangkala mengalahkan IQ. aku tak pernah prejudis dengan murid yang lemah akademik, asalkan jadi manusia yang baik, mahkluk Allah yang baik cukuplah. tapi itulah masalahnya sistem pendidikan kita, mengukur kejayaan pelajar melalui result peperiksaan. alangkah tak adilnya sistem ini.

aku akrab dengan pelajar 5PI. bebudak ni dah habis daya aku nak marah, dah tak kuasa. lebih-lebih pun aku suruh mengucap banyak-banyak. korang tengoklah sendiri rambut masing-masing. dah tak terlarat cikgu salehun menggunting. pandai budak-budak ni. masa perhimpunan rambutnya elok aje belah tepi, naik ke kelas dah tercacak macam mohican. alang-alang masuk kelas ni sekali sekala mesti persepsi pertama kata bebudak ni kurang ajar. tapi sebenarnya tak, aku dah dapat terima yang bebudak ni mewakili generasi sekarang yang terlajak sikit bahasanya. kalau nak main kecik hati aje, memang setahun tak masuk kelas ni.

aku pernah merajuk seminggu tak masuk kelas ni masa mereka form 4. melampau -lampau pemalasnya. lepas dah macam insaf sikit, pujuk aku masuk kelas baru la baik sikit perangainya. tapi itulah, nama pun budak. kalau nak fikir sangat makan hati memang dibuatnya.

ni le meja aku. tu rotan aku guna bila dah tahap maksima aje. garang juga aku kan. heh heh.harini makan 5 tangan budak 3H. sayangkan anak tangan-tangankan. tak gitu...


rak buku sebelah meja aku. bantal tu budak-budak 5T! bagi masa hari guru tempohari. aku guna waktu kritikal je..


selonggokan kerja perkeranian yg tak muat meja. sampai bawah meja aku letak. ni suma kerja kerani ni patutnya. cikguuuu jugak kena buat. nasib-nasib..


masuk cerita yang sadis pulak. harini aku tak boleh tahan lagi. iman n gang monteng dah tahap maksima kurang asamnya. ada ke patut depan -depan aku blah macamtu aje. mentang-mentang aku tak kuasa nak marah selalu tu. terperanjat bebudak ni harini aku angkut beg diaorang, rotan 2 kali kat tangan baru aku kasi beg balik. kurang asam punya iman, dia terlepas. ntah masa bila dia ambik balik beg dia belum sempat aku rotan. kekadang melampau budak-budak ni tahap menyakitkan hati. hai, tinggal seminggu nak pmr pun tak sedar lagi. farizan, alif, epul,syukri,aikim, semua kena rotan. tak kecik punya rotan, tahap-tahap kat penjara gitu! tak apa la. niat aku nak mendidik. semoga jadi orang berguna satu hari nanti.

0 comments:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
design by suckmylolly.com